sobota, 12 października 2013

Zupa-krem z białych warzyw

2 pietruszki
1/2 korzenia selera
biała część pora
1/3 kalafiora
1 cukinia (ze skórą)
1 i 1/2 szklanki pociętej żółtej fasolki szparagowej
1/2 cm korzenia świeżego imbiru
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
sól
opcjonalnie - śmietana słodka
natka do dekoracji

Na oleju zeszklij pokrojonego pora i posiekany imbir, dodaj obrane i posiekane w grubą kostkę warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą tak, aby przykryła warzywa i gotuj wszystko do miękkości. Zmiksuj na gładką masę, można zabielić śmietaną, udekoruj natką. Smakuje z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz