piątek, 4 sierpnia 2017

Kurczak "satay"

1 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości)
200 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
2 średniej wielkości cebule
Czubata łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych
Łyżka miodu
Mąka do panierowania
Oliwa do smażenia
Sól
Pieprz

Mięso oczyść z błonek i tłuszczu, posól i popieprz, obtocz w mące i smaż na złoto na rozgrznej oliwie. Zdejmij z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu przesmaż na złoto posiekaną w pióra cebulę. Mięso i cebulę przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj masło orzechowe, miód i zalej mleczkiem kokosowym i wodą. Duś przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Idealne z ryżem basmati.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz