wtorek, 12 listopada 2013

Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy i whiskey

2 piersi z kaczki ze skórą
3 duże pomarańcze
150 ml whiskey
2 łyżki stołowe miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyparwy do piernika
1 łyżka masła
sól

Piersi z kaczki ponacinaj od strony skóry, posól i zalej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Usmaż odsączone z soku piersi kacze (najpierw strona ze skórą - na obu po 5 minut na dużym ogniu. Najlepiej najpierw położyć mięso na chłodnej patelni, a potem włączyć palnik, ponieważ chcemy, żeby tłuszcz się wytopił). Wyjmij mięso, a na wytopionym tłuszczu podsmaż szybko pokrojone na grube plastry pomarańcze, dolej whiskey i dodaj przyprawy. Smaż 5 minut. Połącz piersi z kaczki z podsmażonymi pomarańczami i piecz w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 20-30 minut (piersi z kaczki skórą do góry). Wymij mięso, a powstały sos przetrzyj przez sito do granka. Dodaj masło, dopraw do smaku solą (i ewentualnie miodem), zredukuj aż sos zrobi się gęsty.
Mięso pokrój na plastry i podawaj z sosem. Sos powinien być słodko-gorzki. Całość dobrze smakuje z buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz