sobota, 12 października 2013

Ryba po grecku

6 filetów z białej ryby
6 dużych marchewek
3 pietruszki
2 duże cebule
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
bułka tarta do panierowania
ziele angielskie
pieprz czarny mielony
liść laurowy
sól
olej rzepakowy

Marchewkę i pietruszkę ugotuj (warzywa powinny pozostać lekko twarde). Filety rybne posól i usmaż w panierce z jajek i bułki tartej. Na oleju pozostałym po smażeniu ryby zrumień pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dołóż starte na grubej tarce warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i koncentrat pomidorowy. Jeśli warzywa są zbyt gęste i suche, można dolać oleju albo wody pozostałej po ich gotowaniu. Dopraw solą do smaku. W naczyniu o płaskim dnie układaj warstwę warzyw na przemian z filetami. Pierwszą i ostatnią warstwą muszą być warzywa. Dobre na zimno i na ciepło.Najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz