piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki babci Marysi

750g mąki pszennej + mąka do podsypywa
500 ml mleka
150 g masła
150 g cukru
15g drożdży suchych lub 30 g zwykłych
pół łyżeczki soli
jajko
cukier do posypania

Mleko podgrzej w rondlu i rozpuść w nim masło. Jeśli używasz świezych drożdzy, należy odlać część mleka, wsypać łyżkę stołową cukru i zrobić z drożdży zaczyn, który po około 20 minutach trzeba połączyć z masłem rozpuszczonym w mleku. Jeśli używasz drożdży suszonych, wsyp je do mąki i wymieszaj z cukrem i solą. W mące zrób dołek, wlej masło z mlekiem i wyrób ciasto, które powinno odchodzić od ścianek miski i od ręki (trzeba podsypywać mąką). Ciasto zostaw do wyrośnięcia (powyżej godziny, najlepiej jeśli podwoi objętość).

Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, podziel na kawałki po około 80-90g i uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, przykryj ścierką i zostaw do ponownego wyrośnięcia (20-30 minut).

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.

Piecz do zrumienienia około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Z podanych proporcji wychodzi około 16-18 drożdżówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz