piątek, 4 sierpnia 2017

Łopatka wieprzowa duszona "pulled pork"

1 - 1.5 kg łopatki wieprzowej (w kawałku)
10 szalotek
10 małych marchewek "baby carrots"
Szklanka wody lub wywaru
Szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki oleju do marynaty
4 ząbki czosnku
Łyżka smalcu
Łyżka stołowa papryki słodkiej
Łyżka miodu
Łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
Łyżeczka suszonego cząbru
Gałązka świeżego rozmarynu
Sól
Pieprz


Z soli, papryki, czosnku, pieprzu i cząbru zrób marynatę i dokładnie natrzyj mięso. Marynuj w lodówce, najlepiej całą noc. Po wyjęciu z lodówki usuń marynatę żeby się nie przypaliła i obsmaż mięso na smalcu na dużym ogniu. Zdejmij mięso z ognia, dodaj obrane szalotki i marchewki i smaż przez chwilę. Zdejmij warzywa z ognia.
Do garnka z grubym dnem włóż mięso, zalej wodą (wywarem) i winem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś mięso na bardzo małym ogniu do miękkości (około 1.5 - 2h) pilnując, aby cały płyn nie odparował. Dopraw solą i pieprzem. Na 30 minut przed końcem dodaj miód, przesmażone warzywa i rozmaryn. Sos powinien się ładnie zredukować. Mięso podawaj krojone w plastry lub rozrywane widelcem - powinno się dać łatwo podzielić bez użycia noża.

Dobrze smakuje z kaszą gryczaną polaną powstałym podczas duszenia sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz