niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

4 jajka
1/2 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
7-8 łodyg rabarbaru
cukier i mąka do obtoczenia rabarbaru
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj olej, cukier puder i jogurt. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy po łyżce.
Rabarbar umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój w 1-2 cm kawałki. Posyp obficie cukrem z dodatkiem mąki.
Wylej ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż rabarbar. Piecz około 50 minut w 180 st.C (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz