czwartek, 6 lutego 2014

Pasta z awokado i jajek

4 dojrzałe awokado
6 jajek ugotowanych na twardo
3 duże cebule
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz zielony

Awokado obierz ze skóry, usuń pestki i skrop sokiem z cytryny. Jajka obierz i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na złoto pokrojone w grubą kostkę cebule. Kiedy cebula ostygnie, połącz ją z jajkami i awokado. Całość rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj posiekany drobno czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do naczynia o płaskim dnie, skrop po wierzchu oliwą z oliwek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Pasta może sczernieć na wierzchu - to efekt utleniania się awkoado. Nie wpływa to znacząco na smak potrawy.

Świetne do świeżo upieczonego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz